Konkurs polegał na stworzeniu własnego obento, którego opis i zdjęcia trzeba było wysłać do redakcji Jemy w Łodzi. Mój lunchbox wyglądał tak:
"Inspiracją do stworzenia mojego obento była piękna jesienna pogoda, która w weekend zagościła w Łodzi. Wiedząc jak istotna dla Japończyków jest otaczająca ich przyroda, chciałam podejść do tematu z szacunkiem dla klasyki. Oprócz połączeń smakowych kierowałam się jesienną kolorystyką. W ten sposób powstały grillowane warzywa. Wcześniej marynowane z czosnkiem, solą i pieprzem. Lekko słodka dynia z marchewką miały być opozycją dla brokułów i kalafiora. Warzywom, z jednej strony, towarzyszy omlet robiony na wzór tamago-yaki i mini kanapeczki z pastą z suszonych pomidorów. Druga strona to onigiri, obtoczone w prażonym sezamie, z klasycznym nadzieniem rybnym. Całość ozdabiają chrupiące paprykowe liście."
Relacja w warsztatów już niedługo! :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę udanego wtorku!
Gratuluję :) A Bento pierwsza klasa :D
OdpowiedzUsuńGratulacje!! Bento wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńGratuluję! :) Twoje bento wygląda naprawdę imponująco.
OdpowiedzUsuńTe obento jest wspaniałe! To Ty powinnaś ich szkolić :D
OdpowiedzUsuńGratulacje! Jak to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńno to czekam na Waszą relację ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika