19 lutego 2013

Jednodniowa restauracja w Miejskiej Kuchni Roślinnej


Czy marzyło się Wam otworzyć kiedyś własną restaurację? Dzięki pewnej inicjatywie teraz jest to możliwe. Pewnie część z Was wie już o czym piszemy. Restaurant Day, bo tak nazywa się całość tego przedsięwzięcia, polega na zrzeszaniu ludzi, którzy na jeden dzień przemieniają swoje mieszkania, pracownie czy garaże w restaurację. To co podacie, jak będzie to wyglądało i jaki będzie temat przewodni całości – wszystko zależy od Was.

Byłyśmy w takiej jednodniowej restauracji. Chociaż najwięcej chętnych zarejestrowało się jak do tej pory z Poznania, Łódź też nie próżnuje. Tym razem wydarzenie organizowała Miejsca Kuchnia Roślinna. Wszystkie podawane dania były wegańskie.

Miałyśmy okazję spróbować: 

makrobiotycznego roślinnego sushi i chipsów z jarmużu

ciasta kokosowo-owsianego 

frytek z brukwi, placków z kaszy jaglanej i marchwi oraz ryżu z amarantusem
Choć bardzo kusi nas możliwość spełnienia takiego swojego małego marzenia miałyśmy okazję podpatrzeć jakiego ogromu pracy i zaangażowania wymaga tego typu wydarzenie. Mielibyście pomysł na motyw przewodni swojego menu? :) 


Jeśli jesteście ciekawi czy w Waszej okolicy organizowane są podobne wydarzenia odsyłamy na: stronę Restaurant Day 

4 komentarze:

  1. ale chciałabym kiedyś wziąć w tym udział! muszę sobie coś więcej poczytać na ten temat :) może Was kiedyś zaproszę do mojej słodkiej jednodniowej cukierni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Inicjatywa jest świetna :) ale ogrom pracy ogromny - choc pewnie satysfakcja większa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna akcja i omg jakie jedzenie! Chciałabym zrobic cos takiego latem w jakimś parku :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł ='D ale ja napewno bym się nie odważyła... przynajmniej nie w najbliższym czasie xD jedzenie wygląda bardzo ładnie i profesjonalnie =')) napewno było pyszne również xD jakbyście kiedyś robiły same taką restaurację, to dajcie znać xD może uda mi się wpaść ='))

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!