5 lutego 2013

Pieczarkowe kotleciki z płatków owsianych


Kilka osób pytało jak przygotowujemy kotleciki, które pojawiły się w weekendowym bento. Niezaprzeczalną prawdą jest to, że niekwestionowaną królową bezmięsnych kotlecików jest Hunter. Co rusz wymyśla nowe przepisy lub ulepsza te znalezione w Internecie. Z wielu opcji jakich miałam okazję próbować na prowadzenie wysuwają się te z płatków owsianych z pieczarkami. Zatem, podajemy przepis: 

- 2 szklanki płatków owsianych, 
- 2-3 średnie ziemniaki, 
- 0,5kg pieczarek, 
- 0,5 szklanki otrębów, 
- cebula.


Płatki namaczamy w wodzie (dobrze sprawdza się też mleko, kefir, jogurt czy maślanka). Ziemniaki gotujemy do miękkości, nie trzeba ich solić – wszystko doprawimy później. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na cebulce, również drobno posiekanej. 


Wszystkie składniki wkładamy do jednego naczynia i (najlepiej ręką) mieszamy, tak by rozgnieść ziemniaki i wszystko dobrze połączyć. Nasza masa powinna być zwarta, ale nie za sucha, bo kotleciki rozpadną się podczas smażenia (konsystencją przypomina mielone). Doprawiamy ją solą i pieprzem. Osobiście polecam też posiekaną natkę pietruszki. 


Formujemy zgrabne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Pozostaje tylko usmażyć je na złoty kolor i zajadać :) 

5 komentarzy:

  1. lubię takie warzywne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no oczywiście, że skorzystam z przepisu, a właśnie kupiłam pieczareczki :)
    jakie piękne kwiatki paprykowe :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny pomysł, ja ostatnio jadam coraz mniej mięsa, więc zachomikuję sobie przepis.
    polecam kotleciki ziemniaczane w sosie pieczarkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, jestem fanką bezmięsnych kotletów :) zapisuję do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!