20 marca 2013

Soczyste steki z...

Chociaż z wyglądu nieco przypominają prawdziwe steki nie są zrobione z mięsa, a z buraczków. Włożone do bento budziły zdziwienie. Jednak co do ich smaku nie można polemizować – jest genialny :) Przekonały nawet niewegetariańskich znajomych, którzy wpadli ostatnio na obiad


Składniki:

500-600g buraków
1 jajko
1 duża cebula
3-4 łyżki ziaren słonecznika


Buraki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie ścieramy (na dużych oczkach) i łączymy z (drobno posiekaną) podsmażoną cebulką. 


Wbijamy jedno jajko. Jeśli nasza masa jest zbyt rzadka i widać, że ciężko będzie uformować kotlety możemy dodać kilka łyżek kaszy manny, namoczonych płatków owsianych, otrąb bądź bułki tartej. Opcji, jak widać, jest wiele – do zagęszczenia nada się też zwykła mąka. Jedną z tych rzeczy każdy z nas na pewno ma w kuchni. Ziarna słonecznika przed dodaniem musimy uprażyć (na suchej patelni, do lekkiego zarumienienia). Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem.  Oraz, jeżeli mamy ochotę, natką pietruszki lub innymi ziołami, wedle uznania.

Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Po ugotowaniu buraków pozostanie nam barszcz, wystarczy więc dokleić uszka i będziemy mieli pierwsze danie naszej buraczanej uczty :)


6 komentarzy:

  1. No czegoś takiego to nie jadłam :D Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł! Takie wegetariańskie modyfikacje są w sam raz dla osób, które są przyzwyczajone do mięsa na obiad 7 dni w tygodniu. Zdrowo i interesująco...oby tak dalej ^^.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe, musiały być pewnie lekko słodkawe :) kiedyś zrobiłam kluseczki z buraków, były pyszne i czerwone. tylko przy tym ścieraniu buraków się człowiek trochę namęczy.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. hehehe świetny pomysł! wydaje się prosty i smaczny=D fajnie, że u Was zawsze jakiś nowy nieznany przepis <3 pozdrawiam ciepło =D

    OdpowiedzUsuń
  5. Napalam się na takie steki/burgery z buraków już od dłuższego czasu, ale obawiałam się smaku. Ale jak piszecie, że są rewelacyjne to ja wam wierze i za niedługo sama się za nie zabiorę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, wygląda pysznie, a z racji tego, że ostatnio mięso mi się przejadło, takie przepisy bardzo się przydadzą. No i wielbię cukinię:)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!