Nie było ostatnio
czasu na gotowanie, dlatego wszystko w pośpiechu i na łapu capu (jak to u mnie
zwykła mówić babcia). Z tej gonitwy wyszła zupa oliwkowa:
Potrzebujemy:
- ser
mascarpone
- słoiczek
oliwek (bez nadzienia)
- oliwę
- bulion
warzywny
- małą
cebulkę
- pieprz
biały, sól, bazylię
Cebulkę
siekamy i rumienimy na oliwie. Następnie miksujemy z oliwkami tak by powstała
możliwie gładka masa. Cebulowo-oliwkową
pastę wrzucamy do bulionu, który już nam się podgrzewa. Dodajemy ser. Wydaje
się, że całe opakowanie (około 250 gramów) to będzie dużo, ale ku naszemu
zaskoczeniu okazuje się, że nie :) Wszystko mieszamy do rozpuszczenia sera. Na
koniec doprawiamy sporą ilością pieprzu, bazylią i odrobiną soli.
Natomiast sałatka
prezentuje się jeszcze szybciej:
- opakowanie
rukoli
- kilka
oliwek
- pół małej
cebuli
- 2 łyżki
słonecznika i 1 łyżka sezamu
- soczewica
zielona
- pieprz
biały, sól
Przyznaję
się, że ja użyłam soczewicy z puszki. Jeśli takiej nie macie lub nie lubicie –
pozostaje ugotowanie własnej (Zużyłam puszkę więc ugotować trzeba będzie około pół
szklanki suchej).
Rukola nie
wymaga podcinania czy siekania dlatego jest takim wdzięcznym sałatkowym dodatkiem.
Wrzucamy ją do miski! Pokrojone oliwki i cebulkę, w bardzo drobne piórka, również.
Soczewicę dobrze odsączamy, a taką ugotowaną, dodatkowo, całkowicie studzimy. Ziarna
sezamu i słonecznika prażymy na suchej patelni i przestudzone także dodajemy do
reszty. Całość wystarczy jeszcze polać odrobiną oliwy i doprawić. I już –
gotowe :)
Jeśli to było w pośpiechu, to co Wy czarujecie dziewczyny kiedy macie dużo czasu! :D
OdpowiedzUsuńo raju! niesamowicie fajna ta zupa! kto by pomyślał, takiej jeszcze nigdzie i nigdy nie widziałam! lubię takie kreatywne podejście.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
42 year-old Assistant Media Planner Ernesto Linnock, hailing from Burlington enjoys watching movies like Baby... Secret of the Lost Legend and Macrame. Took a trip to Town Hall and Roland on the Marketplace of Bremen and drives a LS. kliknij po wiecej informacji
OdpowiedzUsuń